uczulenie na gluten|celiakia objawy psychiczne|przepisy bez glutenu|kuchnia bez glutenu|bez glutenu celiakia|alergia na gluten|jedzenie bez glutenu|dieta gluten free|dieta bezglutenowa|gluten free|bez glutenu kuchnia|celiakia objawy|przepisy bez glutenu|bez glutenu przepisy|czy mam uczulenie na gluten|nadwrażliwość‡ na gluten

Posted on by

Współcześnie uczulenia typu pokarmowego występują częściej niż w latach ubiegłych. Na szczęście diagnostyka tego typu stanów również stoi na wyższym poziomie. Przy uczuleniu na gluten do podstawowych objawów, które mogą wywołać zaniepokojenie należą: bóle brzucha, brak łaknienia, często występujące biegunki, wymioty, a nawet owrzodzenia w jamie ustnej czy migreny. W wyniku uczulenia na gluten może występować też niedokrwistość wywołana niedostatecznym poziomem żelaza w organizmie, a także zaburzenia dotyczące krzepliwości. Oczywiście nie trzeba, aby czekać na pojawienie się wymienionych symptomów. Istnieje przecież możliwość wykonania właściwego testu. W oparciu rezultat niezbędne mogą być modyfikacje jadłospisu, a co z tym związane – również stylu życia na co dzień. Z naszego menu jesteśmy zmuszeni wyeliminować znaczną ilość produktów żywnościowych. Niedozwolone są w szczególności: pokarmy zawierające ziarna takich zbóż, jak: pszenica, żyto, jęczmień oraz owies. Mamy tutaj na myśli nie tylko pieczywo, lecz także różnego rodzaju napoje – kawę zawierajacą ekstrakty zbożowe, wódkę czy piwo. Osoby nietolerujące glutenu muszą pamiętać też o uważnym przeglądaniu listy składników produktów przetworzonych. Ważne jest też unikanie konsumpcji takich dań, co do których nie mamy informacji na temat zawartości. Zarówno w przypadku żywności, jak i leków.

Na naszym blogu znajdziecie wiele przydatnych informacji o produktach których należy unikać przy uczuleniu na gluten
Różnorodne substancje konserwujące niemal na pewno mają w sobie gluten. Nie trzeba się jednak smucić. Pozbawione glutenu pokarmy są aktualnie łatwo osiągalne, nie tylko w sklepach z tzw. ekologiczną żywnością, ale również w hipermarketach. Prócz tego wiele piekarnii ma w ofercie nie zawierające glutenu wypieki. W jadłospisie dobrze jest umieścić jak największe ilości pokarmów świeżyć, nieprzetworzonych, takich jak rozmaite owoce, warzywa, mięsa, ryby, jaja oraz produkty nabiałowe – w pozbawionej obróbki postaci. Sposób odżywiania uczulonego na gluten także można skomponować w sposób zróżnicowany. Nie trzeba nawet wyeliminowanie słodkich frykasów. Życie uczulonego na gluten pacjenta w wymiarze codziennym po prostu wymaga znacznej uwagi w wybieraniu produktów żywnościowych oraz substancji leczniczych.

Category: Bez kategorii | Tags: ,
Comments are disabled